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Memo

To: Janice O'Connell, Clerk, Assembly of Delegates
From: Robert S. Troy, County Counsel Ie 57/
Date: December 2, 2016

Re: “Swearing-in" of Newly Elected Commissioners and
Members of the Assembly of Delegates

This will respond to your request for my Opinion as County
Counsel as to whether the Clerk of the Cape Cod Regional Government
has the authority to “swear-in" newly elected County Commissioners
and Members of the Assembly of Delegates.

Some background is helpful. The Barnstable County Charter is a
“Home Rule Charter” authorized by the Massachusetts Legislature. As
such, it is an independent codification of the rules that govern the model
it reflects and is distinct from other state laws that regulate city, town or
county government through the provisions of Massachusetts General
Laws. The first sentence of the Charter confirms this: “Notwithstanding
the provisions of any general or special law to the contrary the county of
Barnstable shall be governed by the provisions of the following revised
home rule charter.” (Emphasis added.)

The Charter defines the responsibility, authority and procedures of
each of its bicameral branches in distinct sections: Article 2 is entitled
“Legislative Branch” and Article 3 is entitled “Executive Branch.”



Article 2, Section 2-1 identifies the Composition, Mode of Election
and Term of Office of the Assembly of Delegates. Included in this
provision is the requirement that Delegates are elected for terms of two
years at the biennial state election, for a term beginning on the first
business day in January following the election. By operation of law, the
Delegates whose election is certified by the Clerk of the Cape Cod
Regional Government, will commence their term of office on the first
business day of 2017. The terms of Organization of Assembly of
Delegates (Section 1 of the Manual of Governance and Procedures)
provides that the Delegates shall then be sworn to the faithful
performance of their duties. The Clerk of the Cape Cod Regional
Government shall act as Assembly Clerk Pro Tempore for this meeting.
Reading the Charter and the Manual of Governance and Procedures
together, | conclude that the Clerk of the Cape Cod Regional
Government is authorized to swear in the newly elected Members of the
Assembly of Delegates. Because the Charter is a Home Rule
enactment, it has provided provisions for its operations that govern,
notwithstanding contrary provisions of any general or special law of the
Commonwealth.

While the Assembly of Delegates is a creature of the Charter, the
Board of County Commissioners was originally a statutory office that
was the model for the Board of Regional Commissioners that is the
Executive Branch recognized in the Charter. Article 3, Section 3-1 (c)
provides that the Board of regional commissioners shall meet to
organize on the first business day of January and shall choose a
chairperson and a vice-chairperson to serve for a term of one year.'

The Charter and the Manual of Governance do not provide a
requirement or a methodology for the swearing into office of newly
elected Commissioners of the Cape Cod Regional Government. Since
the Board of Regional Commissioners is a “multiple member body”
under the Charter, the Charter includes a mechanism for such bodies to
determine the Rules and Order of Business that it intends to adopt as its
protocol. Section 9-6 of the Charter provides: “Each multiple member

! This provision is inconsistent with state law that governs counties (MGL Chapter 34, Section 4) that
provide that the county commissioners terms begin on the first Wednesday in January after being
sworn, and who shall at their first meeting after the first Wednesday of January, chose, by ballot, a
chairman.



body shall determine its own rules and order of business, unless
otherwise provided by the charter, by ordinance or by law....”

The Commissioners have multiple options with respect to
establishing a protocol for the swearing-in of newly elected County
Commissioners. First, the Commissioners, by majority vote, may adopt
such a protocol as an “order of business” pursuant to Section 9-6 of the
Charter. Second, the Commissioners could file an Ordinance with the
Assembly of Delegates to designate the Regional Clerk of the Cape Cod
Regional Government to be authorized to swear in newly elected County
Commissioners in addition to the Clerk’s current authority to swear in
newly elected Members of the Assembly of Delegates. Third, the
Commissioners may request the appointment of a statutory
Commissioner through the Program Manager at the Governor’s Office.

It is therefore my conclusion that the Charter, Administrative Code
and Manual of Governance do not provide for the methodology of
qualifying, by swearing-in, a newly elected member of the Cape Cod
Regional Commissioners. It is my Opinion that the County
Commissioners may lawfully determine a protocol for this action in
accordance with the preceding paragraph.

RST.geo
Cc: County Commissioners
County Administrator



